‘Wat gaat u eigenlijk doen in mijn huis?’

Kontek gaat het bouwkundig onderzoek uitvoeren en heeft u inmiddels een brief gestuurd met een voorstel voor een datum en een dagdeel. Liesbeth Flipsen, adviseur bij Kontek, vertelt wat de inspecteurs precies gaan doen in uw huis.

‘Het gaat om een visuele inspectie. Wij maken dus niks open of kapot om ergens achter te kijken. Wellicht moet er hier of daar wel een meubel worden verschoven, maar dat zien we ter plekke wel. Onze belangrijkste taak is het onderzoeken van de keuken, de badkamer en het toilet. In deze ruimtes kijken we naar vochtproblemen en ventilatieproblemen en de gevolgen daarvan. Zo onderzoeken we de tegels op de vloer en op de wanden. Zijn er tegels gebroken, hoe ziet het voegwerk eruit, is het glazuur dof of versleten? Dit bekijken we ook bij het keramiek van de toiletpot, de wastafels en het bad. Als er lekkages zijn in deze ruimtes, zien we dat meestal aan de andere kant in de aangrenzende kamers. Dus ook daar gaan we kijken. In de keuken onderzoeken we het aanrechtblad en de kastjes, en eventueel apparatuur van de corporatie zoals een afzuigkap. Zijn er beschadigingen, hangen de kastjes scheef, is er sprake van houtrot? Vervolgens gaan we naar buiten om vanuit de voor- en achtertuin te kijken naar het schilderwerk, beschadigingen aan de houten onderdelen, het voegwerk, de beglazing, dakpannen en eventuele veluxramen. We zullen ook een aantal vragen stellen aan de bewoners. Zij kunnen dan zelf aangeven welke klachten of probemen ze hebben. Daar kijken we dan ook naar. Bijvoorbeeld als deuren klemmen, kan er sprake zijn van een vocht- of ventilatieprobleem. Alle onderzoek is erop gericht om te zien of onderdelen aan vervanging toe zijn of hoe lang ze eventueel nog mee kunnen.’

Als u niet kunt op de dag of het tijdstip dat Kontek bij u langs wil komen, neem dan even contact op met Kontek zelf via de contactgegevens in hun brief.